Social Icons

dinsdag 3 december 2013

Horeca stempel laten maken de drank- en horecawet (DHW) 1 januari 2014?


Vanaf 1 januari 2014 zal de leeftijdsgrens wijzigen en mag er alleen alcohol worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar en ouder.

Vanaf 1 januari 2014 zal ook de leeftijdsgrens wijzigen en is het verboden alcohol houdende dranken te schenken aan jongeren onder de 18 jaar. Ook door schenken aan personen onder invloed is verboden.
De verantwoordelijkheid komt bij de horeca ondernemer te liggen.

Kantoorstempels.nl heeft voor deze horeca uitgaans gelegenheden speciale stempels ontwikkeld (met watervaste en sneldrogende inkt) om de uitbaters te helpen.

Horeca stempels laten maken (DHW)

De veranderingen in de wet zijn:

Het toezicht op de naleving van de wet komt geheel bij de gemeente te liggen. Gemeente krijgen meer bevoegdheden op het gebied van regelgeving en handhaving.

Jongeren onder de zestien jaar (vanaf 1 januari 2014 18 jaar) zijn zelf strafbaar wanneer ze in een horecagelegenheid of op de openbare weg in het bezit zijn van alcoholhoudende drank.

Aan supermarkten en andere detailhandelaren die meer dan drie keer in een jaar de DHW overtreden, kan de burgemeester een tijdelijk verkoopverbod opleggen.

Gemeenteraden krijgen de bevoegdheid toegangsleeftijden in de horeca te koppelen aan sluitingstijden.

Gemeenteraden krijgen de bevoegdheid prijsacties (Happy Hours, stuntprijzen) te reguleren.

Gemeenten worden verplicht voor paracommerciele instellingen (o.a. sport- en studentenverenigingen) een verordening op te stellen waarin o.a. de dagen en tijdstippen van alcoholverkoop worden vastgelegd.

Gemeenten moeten hun beleid rond preventie en handhaving verankeren.
Dit geldt voor alle soorten alcohol: sterke drank, maar ook voor bijvoorbeeld bier, wijn of mixdrankjes. Er verandert nog meer.

Jongeren onder de 18 mogen geen alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes (op straat, in parken, op evenementen, in cafés enzovoort). Als ze toch alcohol bij zich hebben, riskeren ze een boete.

Doel
Doel van de Drank- en Horecawet is het reguleren van 'de uitoefening van de bedrijven en de werkzaamheid, waarin of in het kader waarvan alcoholhoudende drank wordt verstrekt'.

Let op ook met de eerste carnaval 2014 zal er streng gecontroleerd worden op het leeftijds gebruik van alcohol.

(bron CVGU)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.